Makaron w japońskim stylu (ze szparagami i boczkiem)

Składniki dla dwóch osób:
  • 160g makaronu typu Spaghetti
  • 100-200g zielonych szparagów
  • 3 plasterki boczku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • szczypta soli i pieprzu

 

Przepis:

  1. Pokrój szparagi na 4cm , a boczek na 3cm kawałki.
  2. Ugotuj makaron.
  3. Wlej 1 łyżkę oliwy z oliwek na patelnię i podgrzej ją na średnim ogniu. Następnie dodaj i wymieszaj bekon ze szparagami. Wlej na patelnię 100 ml wody, w której gotował się makaron, a następnie pozostaw ją na małym ogniu przez 3-4 minuty.
  4. Wyłącz kuchenkę. Dodaj łyżkę masła i sosu sojowego. Dokładnie wymieszaj składniki.
  5. Dodaj ugotowany makaron i wymieszaj go z boczkiem i szparagami. Dopraw całość solą i pieprzem.
  6. Gotowe. Smacznego!

 

Eri Okamoto-sensei, Katowice