Okonomiyaki

Składniki:

  • 100g mąki
  • 1 jajko
  • 100 ml wody
  • 200g kapusty
  • 10g czerwonego, marynowanego imbiru
  • 40g kalmarów
  • 10g małych, wysuszonych krewetek
  • 80g wieprzowiny
  • 30g zielonej cebulki
  • 2g alg morskich
  • 2g suszonych wiórków bonito
  • 20g majonezu
  • 20g płatków tempury
  • 30 ml sosu Okonomiyaki
  • olej

 Przepis:

  1. Zmieszaj ze sobą mąkę, jajko oraz wodę.
  2. Następnie dodaj posiekaną kapustę, zieloną cebulkę, suszone wiórki bonito, czerwony piklowany imbir, małe krewetki, pokrojoną cienko wieprzowinę oraz kalmara, płatki tempury wraz z algami. Pamiętaj, że składniki muszą być dobrze wymieszane.
  3. Podgrzej olej na patelni, następnie wlej zmieszane ze sobą składniki formując placek.
  4. Smaż placek na średnim ogniu po 5 minut z każdej strony. Zwróć uwagę, czy spód się rumieni. Jeśli tak, to można go przewrócić na drugą stronę.
  5. Wyłóż placek na talerz, następnie polej go sosem oraz majonezem. Na wierzch możesz dodać jeszcze odrobinę posiekanej zielonej cebulki.
  6. Gotowe. Smacznego!

Toshitaka Izumichi-sensei, Szczecin