Burger teriyaki

Składniki dla trzech osób:

  • 250 g mielonej wieprzowiny
  • 100 g bułki tartej
  • połówka cebuli
  • 2 łyżki stołowe mleka
  • 1 jajko
  • szczypta soli i pieprzu (do smaku)
  • 1 łyżka stołowa oleju
  • 3 łyżki wody
  • 3 bułki do burgera
  • sałata
  • majonez

    Sos:

  • 6 łyżek stołowych cukru
  • 4,5 łyżki stołowe sosu sojowego
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek stołowych słodkiego sake (lub słodkiego białego wina)
  • parę ząbków czosnku
  • parę plastrów imbiru

Przepis:

  1. Pokrój cebulę w drobną kostkę i podgrzej ją w mikrofalówce, a następnie pomieszaj z mlekiem i bułką tartą
  2. Mięso wymieszaj z jajkiem, przygotowaną cebulą oraz solą i pieprzem.  Z dobrze wymieszanego mięsa uformuj burgery.
  3. Smaż mięso na oleju około 3 minut (na średnim ogniu)
  4. Kiedy mięso stanie się brązowe, przewróć na drugą stronę, dodaj wody i przykryj pokrywką, gotuj około 5 minut i odstaw.
  5. Zabierz się za przygotowanie sosu. Dodaj na patelnię cukier, sos sojowy, słodkie sake, mąkę ziemniaczaną oraz wcześniej starty czosnek i imbir.
  6. Kiedy sos zgęstnieje, wyłącz kuchenkę i posmaruj sosem mięso z obu stron
  7. Posmaruj obie części bułki majonezem, włóż do środka mięso oraz sałatę.
  8. Gotowe! Smacznego

Tomoya Oura-sensei, Rybnik