Hiyashi Chuka (Makaron na zmino w letnie upały)

Składniki dla 2 osób:
  • 2 paczki świeżego makaronu typu ramen
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 4 plastry szynki
  • 1 jajko
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1/2 pomidora
  • 1 ogórek zielony
  • 1 paczka kiełków z brokuł
  • 6 ugotowanych krewetek
  • nasiona białego sezamu
    Sos sezamowy
  • 1 1/2 łyżki pasty z białego sezamu
  • 1 1/2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  •  1 łyżka octu ryżowego
  • 50 ml wody
  • 1 zielona cebulka
  • 1/2 łyżki  startego korzenia imbiru
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • Doubanjiang – chińska ostra pasta fasolowa

Przepis:

  1. Przygotuj najpierw sos sezamowy:
    W miseczce wymieszaj ze sobą pastę sezamową oraz cukier. Mieszając dodawaj po kolei: sos sojowy, ocet ryżowy, posiekaną zieloną cebulkę, starty imbir, olej sezamowy oraz doubanjiang. Po dokładnym wymieszaniu odłóż gotowy sos sezamowy do lodówki
  2. Następnie wbij do małej miseczki  jajko dodaj szczyptę soli i skrobie ziemniaczaną. Dokładnie wymieszaj. Rozgrzej patelnię, dodaj olej – rozprowadź go po całej patelni papierowym ręcznikiem.  Na rozgrzaną patelnię wylej rozmieszane jajko i szybko rozprowadź po całej powierzchni tworząc omlet.
    Po usmażeniu omletu z dwóch stron, umieść go na desce do krojenia i pokrój w paski grubości 2mm.
  3. Umyj pomidor i zielony ogórek, osusz. Pomidor pokrój w ósemki.
    Usuń końcówki zielonego ogórka, potnij na 7cm kawałki, a następnie na cienkie plastry, które posiekaj na paski grubości 2mm.
  4. Umyj kiełki brokuł. Osusz ręcznikiem papierowym
  5. Posiekaj plastry szynki na paski grubości 2mm
  6. Ugotuj makaron Hiyashi chuka (postępuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu).  Po ugotowaniu, najpierw makaron opłucz  pod bieżącą wodą a następnie umieść makaron w wodzie z lodem do ostygnięcia. Jak makaron będzie już zimy, przelej go na sito i wciśnij nadmiar wody.
  7.  Umieść makaron w misce, dodaj olej trochę oleju sezamowego, kiełki brokuł a następnie wymieszaj całość.
  8.  Przygotuj głęboki talerz wsadź do niego wymieszany makaron, udekoruj go paskami jajka, ogórka, szynki, kawałkami pomidora, gotowanymi krewetkami. Posyp nasionami sezamu a następnie polej to wszystko schłodzonym sosem sezamowym.
  9. Gotowe. Smacznego!

 

Naoko Ando-sensei, Katowice