Kolorowe ciasteczka

Składniki:

  • 120 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 260 g mąki
  • Pół łyżki soku z buraków
  • odrobina soku z cytryny
  • 2 g japońskiej sproszkowanej herbaty Matcha
  • 10 g kakao

Przepis:

  1. Umieść w misce masło zacznij ucierać
  2. Mieszając dalej dodawaj cukier, jajko i mąkę
  3. Podziel ciasto na cztery części w proporcji 6:2:1:1
  4. 60% ciasta pozostaje bez dodatków
  5. Do 20% ciasta dodaj kakao
  6. Do 10% dodaj sok z buraków i cytrynę, a do kolejnych 10% sproszkowaną herbatę Matcha
  7. Każdą z części ciasta zawiń osobno w folię i włóż do lodówki na 30 minut
    Formuj ciasteczka według uznania. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 13 -15 minut
  8. Gotowe. Smacznego!

 

Yuki Mizunaga-sensei, Gdańsk