MACCHA DORAYAKI

Składniki na ciasto:
  • 1 jajko
  • 1 łyżka miodu
  • 70g mąki
  • 3g proszku macha
  • 30g cukru
  • 2g sody
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka oleju
Składniki na nadzienie
  • 70g fasoli Azuki
  • 70g cukru

 

Przepis:

  1. Najpierw przygotuj nadzienie: fasolę Azuki włóż do garnka zalej wodą i gotuj aż zmięknie. Następnie odlej wodę, dodaj cukier i utrzyj razem na gładką masę. Odstaw aż ciasto będzie gotowe.
  2.  Weź jajko, miód i cukier, wymieszaj w misce. Dodaj do tego wodę, sodę oraz mąkę. Następnie dodaj oliwę i wymieszaj dobrze.
  3.  Odstaw ciasto na 30 minut do wyrośnięcia.
  4. Potem upiecz na patelni w formie małych racuchów
  5. Następnie przełóż je pastą Azuki
  6. Gotowe. Smacznego!

 

Yuki Mizunaga-sensei,  Gdańsk