Mochi matcha ice cream

Składniki na ciasto:

  • 200 g shiramatako – mąka ryżowa
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka herbaty matcha
  • 200 ml  wody
  • skrobia ziemniaczana

    Składniki na lody:

  • 500 ml 30% śmietany kremówki
  • 400 g skondensowanego mleka
  • 1 łyżka stołowa herbaty matcha

Przepis na ciasto:

  1. Do miski wsyp mąkę, cukier, herbatę matcha mieszając zacznij wlewać wodę.
  2. Po dokładnym wymieszaniu składników, utworzone w misce ciasto przykryj folią spożywczą i  wsadź do mikrofalówki.  Gotuj przez  3 minuty na 500W.
    Po podgrzaniu cisto mochi będzie lepkie
  3. Dlatego też posyp stolnicę lub deskę mąką ziemniaczaną, połóż ciasto i je rozwałkuj.  Pędzelkiem kucharskim usuń z ciasta nadmiar mąki ziemniaczanej.
  4. Rozwałkowane ciasto przenieś na folię spożywczą i wsadź do lodówki na około 15 minut. W tym czasie przygotuj krem, który będzie stanowić bazę lodów.

Przepis na lody:

  1. Do miski wlej: kremówkę, mleko skondensowane i wsyp herbatę matcha
    i wymieszaj.

Wyciągnij ciasto z lodówki.
Rozłożone na folii spożywczej ciasto umieść je w misce tak aby odtworzyło jej kształt. Do środka wlej przygotowany krem i przykryj go ciastem, następnie zakryj go folią i umieść miskę z ciastem w zamrażarce na około 6h.

Po wyciągnięciu pokrój i podawaj posypane matchą
Gotowe! Smacznego!

Tomoko Yamasaki-sensei, Warszawa