Matcha tiramisu

Składniki (talerz ok 20cm×20cm) :

  • 2 łyżki stołowe sproszkowanej herbaty Matcha
  • 150 ml przegotowanej wody
  • 250 ml śmietany kremówki (30%)
  • 85 g cukru pudru
  • 275 g serka mascarpone
  • 30 szt biszkoptów

Przepis:

  1. Wymieszaj dobrze herbatę Matcha z gorącą wodą i pozostaw do ostygnięcia
  2. Następnie wlej do miski śmietanę kremówkę i ubijaj stopniowo dodając cukier puder
  3. Nie przestając ubijać dodaj serek mascarpone oraz 1/3 z zaparzonej wcześniej herbaty aż do otrzymania gładkiej masy
  4. Biszkopty zamaczaj w pozostałej ilości herbaty, a następnie układaj na talerzu
  5. Na ułożone biszkopty rozsmaruj część masy serowej, przełóż ponownie namoczonymi biszkoptami i ponownie nałóż masę.
  6. Po ułożeniu wszystkich biszkoptów i przykryciu ich masą, włóż talerz do lodówki na około godzinę.
  7. Przed podaniem tiramisu posyp Matchą
  8. Gotowe. Smacznego!

Toshiaki Hayashi-sensei, Katowice