Nasu no agebitashi (bakłażan smażony na głębokim tłuszczu)

Składniki dla 3-4 osób:
  • 3 bakłażany
  • olej
  • 400 ml rybnego bulionu Dashi
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki Mirin (można zastąpić gotowanym sake z cukrem)
  • 1 łyżeczka cukru
  • odrobina tartego imbiru
  • czerwona lub zielona papryka

Przepis:

  1. Pokrój bakłażany i włóż do garnka z wodą.
  2. Dodaj bulion Dashi, sos sojowy, Mirin i łyżeczkę cukru. Następnie postaw garnek na dużym ogniu do momentu zagotowania się wywaru.
  3. Wyciągnij kawałki bakłażana i osusz je w papierowym ręczniku (dobrze odsącz wodę).
  4. Osuszone kawałki bakłażana smaż na głębokim oleju, aż staną się rumiane. Następnie przełóż je do sitka i opłucz gorącą wodą, aby usunąć olej.
  5. Pokrój paprykę i włóż ją do garnka z wodą razem z usmażonymi kawałkami bakłażana. Lekko zagotuj wodę.
  6. Wyciągnij paprykę i bakłażan z wody. Zaczekaj, aż się ostudzą. Podaj je z odrobiną tartego imbiru.
  7. Gotowe. Smacznego!

 

Reika Ashida-sensei, Lublin