Ryba z pomidorami w stylu azjatyckim

Składniki dla  jednej osoby:

  • 1 pomidor
  • 1 kawałek ryby
  • 7 owoców goii
  • odrobina bazylii
  • 1 łyżeczka nampula
  • 1 łyżeczka oleju
  • ząbek czosnku

Przepis:

  1. Na rozgrzaną patelnię dodaj olej, następnie rybę, czosnek, nampule, pokrojony pomidor, bazylię oraz owoce goii
  2. Duś razem najpierw 2 minuty na średnim ogniu, a następnie około 8 minut na małym ogniu.
  3. Wyłóż na talerz i gotowe
  4. Gotowe. Smacznego!

Naoko Ando-sensei, Katowice

Tori tsukune

Tori-tsukune to klopsiki z mielonego mięsa kurczaka i warzyw.
Jest to jedno z popularnych menu w “izakaya” (japoński pub nieformalny).
Może mieć różnorodny smak, na przykład słony, smak teriyaki lub smak miso itp.

Składniki (na około 10 sztuk):

  • 500 g mielonego mięsa drobiowego (najlepiej z kurczaka)
  • pół cebuli
  • 1 łyżka stołowa japońskiej pasty sojowej miso
  • 1 łyżka stołowa męki ziemniaczanej
  • 1/3 łyżki startego imbiru
  • 1 łyżka stołowa oleju
  • Szczypta soli i pieprzu
  • 2 łyżki stołowe sosu sojowego
  • 1 łyżka cukru

Przepis:

  1. Obierz i posiekaj cebulę
  2. Następie wymieszaj z mięsem posiekaną cebulę, pastę miso, mąkę ziemniaczaną, imbir oraz sól i pieprz.
  3. Wymieszane mięso, podziel na 10 części i uformuj z niego płaskie placki
  4. Rozgrzej olej na patelni i upiecz mięso na rumiany kolor.
  5. W osobnym garnuszku przygotuj sos: wlej sos sojowy i cukier, doprowadź do wrzenia mieszając, tak aby powstała gęsta i lśniąca konsystencja
  6. Podawaj mięso polane sosem, posypane zieloną cebulką i startą białą rzodkiewkową
  7. Gotowe. Smacznego!

 

Yuka Oida-sensei, Wrocław

Matcha tiramisu

Składniki (talerz ok 20cm×20cm) :

  • 2 łyżki stołowe sproszkowanej herbaty Matcha
  • 150 ml przegotowanej wody
  • 250 ml śmietany kremówki (30%)
  • 85 g cukru pudru
  • 275 g serka mascarpone
  • 30 szt biszkoptów

Przepis:

  1. Wymieszaj dobrze herbatę Matcha z gorącą wodą i pozostaw do ostygnięcia
  2. Następnie wlej do miski śmietanę kremówkę i ubijaj stopniowo dodając cukier puder
  3. Nie przestając ubijać dodaj serek mascarpone oraz 1/3 z zaparzonej wcześniej herbaty aż do otrzymania gładkiej masy
  4. Biszkopty zamaczaj w pozostałej ilości herbaty, a następnie układaj na talerzu
  5. Na ułożone biszkopty rozsmaruj część masy serowej, przełóż ponownie namoczonymi biszkoptami i ponownie nałóż masę.
  6. Po ułożeniu wszystkich biszkoptów i przykryciu ich masą, włóż talerz do lodówki na około godzinę.
  7. Przed podaniem tiramisu posyp Matchą
  8. Gotowe. Smacznego!

Toshiaki Hayashi-sensei, Katowice

Mochi matcha ice cream

Składniki na ciasto:

  • 200 g shiramatako – mąka ryżowa
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka herbaty matcha
  • 200 ml  wody
  • skrobia ziemniaczana

    Składniki na lody:

  • 500 ml 30% śmietany kremówki
  • 400 g skondensowanego mleka
  • 1 łyżka stołowa herbaty matcha

Przepis na ciasto:

  1. Do miski wsyp mąkę, cukier, herbatę matcha mieszając zacznij wlewać wodę.
  2. Po dokładnym wymieszaniu składników, utworzone w misce ciasto przykryj folią spożywczą i  wsadź do mikrofalówki.  Gotuj przez  3 minuty na 500W.
    Po podgrzaniu cisto mochi będzie lepkie
  3. Dlatego też posyp stolnicę lub deskę mąką ziemniaczaną, połóż ciasto i je rozwałkuj.  Pędzelkiem kucharskim usuń z ciasta nadmiar mąki ziemniaczanej.
  4. Rozwałkowane ciasto przenieś na folię spożywczą i wsadź do lodówki na około 15 minut. W tym czasie przygotuj krem, który będzie stanowić bazę lodów.

Przepis na lody:

  1. Do miski wlej: kremówkę, mleko skondensowane i wsyp herbatę matcha
    i wymieszaj.

Wyciągnij ciasto z lodówki.
Rozłożone na folii spożywczej ciasto umieść je w misce tak aby odtworzyło jej kształt. Do środka wlej przygotowany krem i przykryj go ciastem, następnie zakryj go folią i umieść miskę z ciastem w zamrażarce na około 6h.

Po wyciągnięciu pokrój i podawaj posypane matchą
Gotowe! Smacznego!

Tomoko Yamasaki-sensei, Warszawa

RAFUNE

Rafute to danie pochodzące z Okinawy. Według tradycji, stanowi przepis na długowieczność. Rafute to boczek, duszony w sosie sojowym, awamori (okinawiańska sake) wraz z dodatkiem brązowego cukru . Tę potrawę z soczystego i delikatnego boczku, je się na Okinawie już od XV wieku.

Składniki dla czterech osób:

  • 900 g boczku
  • 4 kubki wody
  • 1 kubek awamori (opcjonalnie japońska sake lub wódka)
  • 1/2 kubka brązowego cukru
  • 1/3 kubka sosu sojowego
  • cebula, imbir, marchewka, dymka – w ilościach pozwalających pozbycia się zapachu wieprzowiny

Przepis:

  1. Boczek gotuj przez godzinę, wyciągnij boczek, wylej wodę.
  2. Umyj boczek z szumowin, nalej wodę i ponownie doprowadź do wrzenia.
  3. Mięso, wyciągnij z wody i pokrój na 2-3 cm kawałki
  4. Do wody po boczku dodaj awamori oraz cukier i zagotuj
  5. Następnie dodaj ponownie boczek oraz obrane i umyte wcześniej warzywa. Gotuj razem na średnim ogniu około 30 minut
  6. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez około godzinę
  7. Kiedy mięso stanie się miękkie to będzie gotowe do spożycia. Umieść, je wraz z płynem (tylko tyle aby pokrywało mięso) w miseczce lub głębokim talerzu. Podawaj z musztardą lub wasabi
  8. Gotowe. Smacznego!
    Użyj bulionu Dashi zamiast wody, aby uzyskać głębszy smak
    Plastry zielonej cebuli i gotowane jajka są popularnymi dodatkami

 

Takuma Ozawa-sensei, Katowice

Burger teriyaki

Składniki dla trzech osób:

  • 250 g mielonej wieprzowiny
  • 100 g bułki tartej
  • połówka cebuli
  • 2 łyżki stołowe mleka
  • 1 jajko
  • szczypta soli i pieprzu (do smaku)
  • 1 łyżka stołowa oleju
  • 3 łyżki wody
  • 3 bułki do burgera
  • sałata
  • majonez

    Sos:

  • 6 łyżek stołowych cukru
  • 4,5 łyżki stołowe sosu sojowego
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek stołowych słodkiego sake (lub słodkiego białego wina)
  • parę ząbków czosnku
  • parę plastrów imbiru

Przepis:

  1. Pokrój cebulę w drobną kostkę i podgrzej ją w mikrofalówce, a następnie pomieszaj z mlekiem i bułką tartą
  2. Mięso wymieszaj z jajkiem, przygotowaną cebulą oraz solą i pieprzem.  Z dobrze wymieszanego mięsa uformuj burgery.
  3. Smaż mięso na oleju około 3 minut (na średnim ogniu)
  4. Kiedy mięso stanie się brązowe, przewróć na drugą stronę, dodaj wody i przykryj pokrywką, gotuj około 5 minut i odstaw.
  5. Zabierz się za przygotowanie sosu. Dodaj na patelnię cukier, sos sojowy, słodkie sake, mąkę ziemniaczaną oraz wcześniej starty czosnek i imbir.
  6. Kiedy sos zgęstnieje, wyłącz kuchenkę i posmaruj sosem mięso z obu stron
  7. Posmaruj obie części bułki majonezem, włóż do środka mięso oraz sałatę.
  8. Gotowe! Smacznego

Tomoya Oura-sensei, Rybnik

Kyuuri no asazuke

Składniki dla dwóch osób:

  • 2 duże ogórki
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 3 suszone papryczki chili
  • 1 łyżka soli
  • 1 -2 łyżki sosu sojowego

Przepis:

  1. Umyj, dokładnie osusz a następnie pokrój ogórek na większe kawałki
  2. Następnie dodaj sól, pokrojowe papryczki chili, sos sojowy oraz olej sezamowy
  3. Wymieszaj dokładnie wszystko razem i umieść w plastikowym woreczku
  4. Woreczek z przygotowaną mieszanką umieść w misce i połóż na nim coś ciężkiego. Odczekaj od 6 do 12 godzin.
  5. Gotowe. Smacznego!

 

Yuki Mizunaga-sensei, Gdańsk

Imo youkan – galaretki ze słodkich ziemniaków

Składniki :

  • 500 g słodkich ziemniaków
  • 80 g substancji słodzącej (moim ulubionym jest syrop klonowy!)
  • 150 g wody
  • 1 łyżeczka agaru w proszku

Przepis:

  1. Ugotuj do miękkości  obrane wcześniej ziemniaki, następnie odcedź.
  2. Jak trochę wystygną potrzyj na gładką masę.
  3. Wodę i agar doprowadź do wrzenia
  4. Następnie wymieszaj wszystkie składniki
  5. Uformowane w wałeczki ciasto schłodź, a następnie pokrój na mniejsze kawałki
  6. Gotowe. Smacznego!

Haruna Arai-sensei, Szczecin

Herbata z łupin cebuli

Składniki dla dwóch osób:

  • łupiny 3 – 4 cebul
  • 2 l wody

Przepis:

Herbata nie ma zapachu ani smaku.

Wystarczy zagotować w garnku łupiny cebuli przez około 20 minut. Sama dolewam tego napoju do kawy, herbaty czy zup. Dobrze działa szczególnie na żołądek.
Łupiny cebuli zawierają kwercetynę, rodzaj polifenolu. Jest to żółty barwnik, który nadaje cebuli gorzkiego smaku. Ma charakter antyrakotwórczy, zapobiega chorobom cywilizacyjnym i łagodzi dolegliwości szyi i karku. Co prawda, wchodzi w skład białej części cebuli, którą zazwyczaj się je, ale w łupinach jest jej 30 razy więcej.
Oprócz kwercetyny, w skład herbaty z cebuli wchodzą różne witaminy i minerały, takie jak β-Karoten, witamina A, witamina B1 i B2, witamina C, wapń, potas, cynk, żelazo, selen, czy też siarczek allilu. Wykorzystuje się ją również w chińskiej medycynie naturalnej.

Naoko Ando-sensei, Katowice

Dyniowe mufinki

Składniki na 12 mufinek:

  • 270 g dyni
  • 120 g masła
  • 120 g cukru
  • 2 jajka
  • 6 g proszku do pieczenia
  • 220 g mąki
  • 90 g mleka
  • pestki dyni

Przepis:

  1. Pokrój dynię na mniejsze kawałki i podgrzej w mikrofalówce około 6 minut
  2. Nagrzej piekarnik do 180°C
  3. W misce wymieszaj  cukier i masło na gładką masę
  4. Następnie dalej mieszając dodaj jajka, mąkę oraz proszek do pieczenia, na końcu dodaj schłodzoną dynię
  5. Umieść ciasto w foremkach na mufinki i posyp pestkami dyni
  6. Piecz około 25 minut
  7. Gotowe. Smacznego!

Yumika Tsukamoto-sensei, Lublin