Imo youkan – galaretki ze słodkich ziemniaków

Składniki :

  • 500 g słodkich ziemniaków
  • 80 g substancji słodzącej (moim ulubionym jest syrop klonowy!)
  • 150 g wody
  • 1 łyżeczka agaru w proszku

Przepis:

  1. Ugotuj do miękkości  obrane wcześniej ziemniaki, następnie odcedź.
  2. Jak trochę wystygną potrzyj na gładką masę.
  3. Wodę i agar doprowadź do wrzenia
  4. Następnie wymieszaj wszystkie składniki
  5. Uformowane w wałeczki ciasto schłodź, a następnie pokrój na mniejsze kawałki
  6. Gotowe. Smacznego!

Haruna Arai-sensei, Szczecin

Herbata z łupin cebuli

Składniki dla dwóch osób:

  • łupiny 3 – 4 cebul
  • 2 l wody

Przepis:

Herbata nie ma zapachu ani smaku.

Wystarczy zagotować w garnku łupiny cebuli przez około 20 minut. Sama dolewam tego napoju do kawy, herbaty czy zup. Dobrze działa szczególnie na żołądek.
Łupiny cebuli zawierają kwercetynę, rodzaj polifenolu. Jest to żółty barwnik, który nadaje cebuli gorzkiego smaku. Ma charakter antyrakotwórczy, zapobiega chorobom cywilizacyjnym i łagodzi dolegliwości szyi i karku. Co prawda, wchodzi w skład białej części cebuli, którą zazwyczaj się je, ale w łupinach jest jej 30 razy więcej.
Oprócz kwercetyny, w skład herbaty z cebuli wchodzą różne witaminy i minerały, takie jak β-Karoten, witamina A, witamina B1 i B2, witamina C, wapń, potas, cynk, żelazo, selen, czy też siarczek allilu. Wykorzystuje się ją również w chińskiej medycynie naturalnej.

Naoko Ando-sensei, Katowice

Dyniowe mufinki

Składniki na 12 mufinek:

  • 270 g dyni
  • 120 g masła
  • 120 g cukru
  • 2 jajka
  • 6 g proszku do pieczenia
  • 220 g mąki
  • 90 g mleka
  • pestki dyni

Przepis:

  1. Pokrój dynię na mniejsze kawałki i podgrzej w mikrofalówce około 6 minut
  2. Nagrzej piekarnik do 180°C
  3. W misce wymieszaj  cukier i masło na gładką masę
  4. Następnie dalej mieszając dodaj jajka, mąkę oraz proszek do pieczenia, na końcu dodaj schłodzoną dynię
  5. Umieść ciasto w foremkach na mufinki i posyp pestkami dyni
  6. Piecz około 25 minut
  7. Gotowe. Smacznego!

Yumika Tsukamoto-sensei, Lublin

Sałatka z kiełków fasoli i wieprzowiny

Składniki dla dwóch osób:

  • 100 g kiełków fasoli
  • 100 g shiso (w kawałkach)
  • 185 g wieprzowiny

    Sos

  • 2 g musztardy japońskiej
  • 10 g musztardy z gorczycą
  • 20 g ponzu

Przepis:

  1. Ugotuj kiełki fasoli we wrzątku.
  2. Odcedź fasolę w durszlaku, przełóż do miski i dodaj shiso
  3. Ugoruj mięso w wywarze pozostałym po ugotowanych kiełkach, jak zmięknie wyjmij osusz i pokrój
  4. Wymieszaj składniki na sos
  5. Pomieszaj mięso z kiełkami a następnie dodaj sos
  6. Gotowe. Smacznego!

 

Tamaki Toshinari-sensei, Wrocław

Sałatka Buta Shabu

Składniki dla trzech – czterech osób:

  • 150 g cienkich kawałków wieprzowiny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • olej do smażenia
  • sałata
  • pomidor

    Sos

  • 2 łyżki stołowe sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki stołowe octu
  • posiekany czosnek i imbir (do smaku)
  • 2 łyżki stołowe oleju sezamowego

Przepis:

  1. O panieruj wieprzowinę w mące ziemniaczanej, podsmaż i odłóż do wystygnięcia
  2. Umyj sałatę i pomidor, a następnie podziel na mniejsze kawałki
  3. Potłucz fasolkę – niezbyt dokładnie, dobrze jeśli będą w niej jeszcze kawałki
  4. Na wcześniej przygotowany talerz nałóż sałatę, pomidory oraz podsmażoną wieprzowinę
  5. Całość polej sosem
  6. Gotowe. Smacznego!

 

Reika Ashida-sensei, Lubin

Zunda (słodka pasta sojowa)

Składniki dla dwóch osób:

  • 250 g zielonej fasolki sojowej (edamame) lub bobu (waga po obraniu)
  • 40 g cukru
  • Szczypta soli

Przepis:

  1. Ugotuj edamame w garnku. Osusz i pozostaw do wystygnięcia.
  2. Wyciągnij fasolkę z garnka.
  3. Potłucz fasolkę – niezbyt dokładnie, dobrze jeśli będą w niej jeszcze kawałki
  4. Stopniowo połącz fasolkę z cukrem
  5. Podawaj na upieczonych lub ugotowanych mochi
  6. Gotowe. Smacznego!
    Pasta posiada słodki i świeży smak, co sprawia że jest dobrym dodatkiem do deserów tj. ciastek ryżowych, naleśników czy budyniu.

 

Naoko Ando-sensei, Katowice

Kolorowe ciasteczka

Składniki:

  • 120 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 260 g mąki
  • Pół łyżki soku z buraków
  • odrobina soku z cytryny
  • 2 g japońskiej sproszkowanej herbaty Matcha
  • 10 g kakao

Przepis:

  1. Umieść w misce masło zacznij ucierać
  2. Mieszając dalej dodawaj cukier, jajko i mąkę
  3. Podziel ciasto na cztery części w proporcji 6:2:1:1
  4. 60% ciasta pozostaje bez dodatków
  5. Do 20% ciasta dodaj kakao
  6. Do 10% dodaj sok z buraków i cytrynę, a do kolejnych 10% sproszkowaną herbatę Matcha
  7. Każdą z części ciasta zawiń osobno w folię i włóż do lodówki na 30 minut
    Formuj ciasteczka według uznania. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 13 -15 minut
  8. Gotowe. Smacznego!

 

Yuki Mizunaga-sensei, Gdańsk

Taimeshi ( dorada z ryżem)

Składniki:

  • 1 świeża dorada
  • 1 szklanka ryżu
  • 2 łyżki sake do gotowania
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 200 ml wody
  • wodorosty konbu
  • cebula dymka

Przepis:

  1. Umyj,  osusz a następnie posól doradę, podpiecz ją na patelni (nie musi być dobrze upieczona w środku)
  2. Umyj ryż i umieść go w małym garnku wraz sake, solą, wodą i sosem sojowym. Na ryż ułóż konbu oraz podpieczoną doradę
  3. Podgrzewaj na małym ogniu, kiedy woda zacznie się gotować, przykryj garnek.  Gotuj pod przykryciem jeszcze około 10 minut
  4. Po upływie tego czasu, zdejmij przykrywkę z garnka i goruj przez kolejne 15 minut
  5. Posyp posiekaną dymką
  6. Gotowe. Smacznego!

 

Yumika Tsukamoto-sensei, Katowice

Tonteki (japoński stek wieprzowy)

Składniki dla dwóch osób:

  • 300 g – 2 kawałki / grube plastry  mięsa wieprzowego (może być schabu)
  • 1 czosnek
  • biała kapusta
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • olej do pieczenia

    Sos

  • 1 łyżka sosu Worcester
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru
  •  1 łyżka ketchupu

Przepis:

  1. Mięso natrzyj solą i pieprzem  odłóż na chwilę
  2. W między czasie pokrój drobno białą kapustę, obierz czosnek i pokrój na plasterki
  3. Wlej olej na patelnię, podgrzej  na średnim ogniu i usmaż mięso z obu stron. Następnie wyciągnij odłóż na talerz.
    Na tej samej oliwie ale na małym ogniu usmaż czosnek aż zrobi się złoty.
  4. W osobnym naczyniu wymieszaj sos, zagotuj i zredukuj do 2/3.
    Następnie pokrój usmażone wcześniej mięso, włóż na rozgrzaną patelnię i zalej zredukowanym sosem. Smaż chwilę.
  5. Ułóż na przygotowanym talerzu pokrojoną białą kapustę, przełóż usmażone mięso i udekoruj go czosnkiem.
  6. Gotowe. Smacznego!

 

Tomoya Oura-sensei, Katowice

Ninjin Shirishiri

Składniki dla dwóch osób:

  • 2-3 marchewki
  • 1 puszka tuńczyka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka bulionu rybnego w proszku

Przepis:

  1. Obierz i potrzyj marchewkę
  2. Następnie odlej olej z tuńczyka
  3. Wlej olej sezamowy na patelnię, podgrzej  na średnim ogniu i usmaż marchewkę.
  4. Dodaj tuńczyka a następnie, cukier, bulion rybny w proszku, sos sojowy i wodę, wymieszaj
  5. Dodaj jajko i dobrze wszystko wymieszaj jeszcze raz
  6. Przełóż do miseczki
  7. Gotowe. Smacznego!

 

Takuma Ozawa-sensei, Katowice