Zunda (słodka pasta sojowa)

Składniki dla dwóch osób:

  • 250 g zielonej fasolki sojowej (edamame) lub bobu (waga po obraniu)
  • 40 g cukru
  • Szczypta soli

Przepis:

  1. Ugotuj edamame w garnku. Osusz i pozostaw do wystygnięcia.
  2. Wyciągnij fasolkę z garnka.
  3. Potłucz fasolkę – niezbyt dokładnie, dobrze jeśli będą w niej jeszcze kawałki
  4. Stopniowo połącz fasolkę z cukrem
  5. Podawaj na upieczonych lub ugotowanych mochi
  6. Gotowe. Smacznego!
    Pasta posiada słodki i świeży smak, co sprawia że jest dobrym dodatkiem do deserów tj. ciastek ryżowych, naleśników czy budyniu.

 

Naoko Ando-sensei, Katowice

Kolorowe ciasteczka

Składniki:

  • 120 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 260 g mąki
  • Pół łyżki soku z buraków
  • odrobina soku z cytryny
  • 2 g japońskiej sproszkowanej herbaty Matcha
  • 10 g kakao

Przepis:

  1. Umieść w misce masło zacznij ucierać
  2. Mieszając dalej dodawaj cukier, jajko i mąkę
  3. Podziel ciasto na cztery części w proporcji 6:2:1:1
  4. 60% ciasta pozostaje bez dodatków
  5. Do 20% ciasta dodaj kakao
  6. Do 10% dodaj sok z buraków i cytrynę, a do kolejnych 10% sproszkowaną herbatę Matcha
  7. Każdą z części ciasta zawiń osobno w folię i włóż do lodówki na 30 minut
    Formuj ciasteczka według uznania. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 13 -15 minut
  8. Gotowe. Smacznego!

 

Yuki Mizunaga-sensei, Gdańsk

Taimeshi ( dorada z ryżem)

Składniki:

  • 1 świeża dorada
  • 1 szklanka ryżu
  • 2 łyżki sake do gotowania
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 200 ml wody
  • wodorosty konbu
  • cebula dymka

Przepis:

  1. Umyj,  osusz a następnie posól doradę, podpiecz ją na patelni (nie musi być dobrze upieczona w środku)
  2. Umyj ryż i umieść go w małym garnku wraz sake, solą, wodą i sosem sojowym. Na ryż ułóż konbu oraz podpieczoną doradę
  3. Podgrzewaj na małym ogniu, kiedy woda zacznie się gotować, przykryj garnek.  Gotuj pod przykryciem jeszcze około 10 minut
  4. Po upływie tego czasu, zdejmij przykrywkę z garnka i goruj przez kolejne 15 minut
  5. Posyp posiekaną dymką
  6. Gotowe. Smacznego!

 

Yumika Tsukamoto-sensei, Katowice

Tonteki (japoński stek wieprzowy)

Składniki dla dwóch osób:

  • 300 g – 2 kawałki / grube plastry  mięsa wieprzowego (może być schabu)
  • 1 czosnek
  • biała kapusta
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • olej do pieczenia

    Sos

  • 1 łyżka sosu Worcester
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru
  •  1 łyżka ketchupu

Przepis:

  1. Mięso natrzyj solą i pieprzem  odłóż na chwilę
  2. W między czasie pokrój drobno białą kapustę, obierz czosnek i pokrój na plasterki
  3. Wlej olej na patelnię, podgrzej  na średnim ogniu i usmaż mięso z obu stron. Następnie wyciągnij odłóż na talerz.
    Na tej samej oliwie ale na małym ogniu usmaż czosnek aż zrobi się złoty.
  4. W osobnym naczyniu wymieszaj sos, zagotuj i zredukuj do 2/3.
    Następnie pokrój usmażone wcześniej mięso, włóż na rozgrzaną patelnię i zalej zredukowanym sosem. Smaż chwilę.
  5. Ułóż na przygotowanym talerzu pokrojoną białą kapustę, przełóż usmażone mięso i udekoruj go czosnkiem.
  6. Gotowe. Smacznego!

 

Tomoya Oura-sensei, Katowice

Ninjin Shirishiri

Składniki dla dwóch osób:

  • 2-3 marchewki
  • 1 puszka tuńczyka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka bulionu rybnego w proszku

Przepis:

  1. Obierz i potrzyj marchewkę
  2. Następnie odlej olej z tuńczyka
  3. Wlej olej sezamowy na patelnię, podgrzej  na średnim ogniu i usmaż marchewkę.
  4. Dodaj tuńczyka a następnie, cukier, bulion rybny w proszku, sos sojowy i wodę, wymieszaj
  5. Dodaj jajko i dobrze wszystko wymieszaj jeszcze raz
  6. Przełóż do miseczki
  7. Gotowe. Smacznego!

 

Takuma Ozawa-sensei, Katowice

YAKISOBA

Składniki dla 1 osoby:

  • 170g ugotowanego makaronu  yakisoba
  • 100g kapusty pokrojonej w małe kawałki
  • 20g   zielonej cebulki pokrojonej drobno
  • 30g   kalmarów
  • 50g  wiepszowiny
  • Krewetki
  • 1 jajko
  • 10g czerwonego marynowanego imbiru
  • 2g alg morskich
  • 2g suszonych wiórków bonito
  • 30g sosu yakisoba
  • olej

 Przepis:

  1. Wlej olej na patelnię rozgrzej a następnie wrzuć kalmary, wieprzowinę i krewetki. Grilluj mieszając pałeczkami aż będą usmażone
  2. Następnie dodaj  kapustę i zieloną cebulkę, smaż kolejne 2 minuty
  3. Potem dodaj ugotowany  makaron yakisoba i smaż następne 3 minuty, cały czas mieszając.
  4. Dodaj sos yakisoba wymieszaj i przełóż dani na talerz
  5. Na wierzch połóż imbir, algi i wiórki bonito
  6. Gotowe. Smacznego!

Eri 0kamoto-sensei, Katowice

MACCHA DORAYAKI

Składniki na ciasto:
  • 1 jajko
  • 1 łyżka miodu
  • 70g mąki
  • 3g proszku macha
  • 30g cukru
  • 2g sody
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka oleju
Składniki na nadzienie
  • 70g fasoli Azuki
  • 70g cukru

 

Przepis:

  1. Najpierw przygotuj nadzienie: fasolę Azuki włóż do garnka zalej wodą i gotuj aż zmięknie. Następnie odlej wodę, dodaj cukier i utrzyj razem na gładką masę. Odstaw aż ciasto będzie gotowe.
  2.  Weź jajko, miód i cukier, wymieszaj w misce. Dodaj do tego wodę, sodę oraz mąkę. Następnie dodaj oliwę i wymieszaj dobrze.
  3.  Odstaw ciasto na 30 minut do wyrośnięcia.
  4. Potem upiecz na patelni w formie małych racuchów
  5. Następnie przełóż je pastą Azuki
  6. Gotowe. Smacznego!

 

Yuki Mizunaga-sensei,  Gdańsk

Senpei Jiru

Składniki dla czterech osób:
  • 2-3 kawałki łososia
  • 3 łyżki soli
  • 1/4 rzodkwi japońskiej
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 młody por
  • 1 marchewka
  • 1 opakowanie grzybów Shimeji (można zastąpić innymi)
  • 2 łyżki dashi
  • 2 łyżki Mirin ( można zastąpić białym winem)

 

Przepis:

  1. Dzień wcześniej natrzeć łososia solą, zostawić na noc
  2. Nazajutrz dokładnie umyć łososia
  3. Ziemniaki, rzodkiew oraz marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w półksiężyce
  4. Następnie włóż pokrojone warzywa do garnka, nalej wody z dodatkiem dashi i mirinu. Następnie gotuj na średnim ogniu.
  5. Kiedy składniki będą już lekko miękkie dodaj łososia. Gotuj na małym ogniu aż ziemniaki będą miękkie.
  6. Gdy już wszystko się ugotuje wyłącz kuchenkę.  Posyp pokrojonym porem, można dodać do smaku trochę soli.
  7. Gotowe. Smacznego!

 

Tamaki Toshinari-sensei, Wrocław

RENKON NO HASAMIYAKI

Składniki:
  • 300 g  korzenia lotosu ( można zastąpić bakłażanem lub innym warzywem
  • 250 g mielonej wieprzowiny
  • 1 zielona cebulka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • trochę tartego imbir (wg uznania)
  • olej – do pieczenia

Sos:

  • 3 łyżki sake do gotowania
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru

Przepis:

  1. Pokrój korzeń lotosu na kawałki i zanurz w wodzie
  2. Zieloną cebulkę umyj i pokrój, wymieszaj z mięsem mielonym, imbirem, jajkiem, cukrem, sosem sojowym
  3. Wyciągnij korzeń lotosu z wody na wcześniej przygotowany papier, odsącz nadmiar wody i posyp skrobią ziemniaczaną
  4. Następnie weź jeden plaster lotosu, połóż na nim trochę mięsa mielonego i przykryj drugim plastrem lotosu, tworząc w ten sposób swego rodzaju kanapkę.
  5. Potem piecz na rozgrzanym oleju
  6. Połącz ze sobą składniki sosu i polej nim upieczony lotos
  7. Gotowe. Smacznego!

Reika Ashida-sensei,  Lublin

DESER Z ZIELONEJ HERBATY

Składniki:
  • 40g  cukru
  • 1 łyżeczka sproszkowanej herbaty Macha
  • 250ml wody
  • 250ml mleka
  • 4g agar-agar (substancja żelująca)

Przepis:

  1. Rozpuść herbatę  Macha w ciepłej wodzie. Miej pewność że cała się rozpuściła
  2. Umieść mleko i agar-agar w garnku i podgrzej, cały czas mieszając tak aby agar-agar się rozpuścił.
  3. Dalej mieszając dodaj cukier oraz wcześniej rozpuszczoną herbatę Macha .
  4. Następnie przelej do wcześniej przygotowanych miseczek, poczekaj do ostygnięcia.
  5. Potem włóż na chwilę do lodówki
  6. Gotowe. Smacznego!

Naoko Ando-sensei, Katowice