RAFUNE

Rafute to danie pochodzące z Okinawy. Według tradycji, stanowi przepis na długowieczność. Rafute to boczek, duszony w sosie sojowym, awamori (okinawiańska sake) wraz z dodatkiem brązowego cukru . Tę potrawę z soczystego i delikatnego boczku, je się na Okinawie już od XV wieku.

Składniki dla czterech osób:

  • 900 g boczku
  • 4 kubki wody
  • 1 kubek awamori (opcjonalnie japońska sake lub wódka)
  • 1/2 kubka brązowego cukru
  • 1/3 kubka sosu sojowego
  • cebula, imbir, marchewka, dymka – w ilościach pozwalających pozbycia się zapachu wieprzowiny

Przepis:

  1. Boczek gotuj przez godzinę, wyciągnij boczek, wylej wodę.
  2. Umyj boczek z szumowin, nalej wodę i ponownie doprowadź do wrzenia.
  3. Mięso, wyciągnij z wody i pokrój na 2-3 cm kawałki
  4. Do wody po boczku dodaj awamori oraz cukier i zagotuj
  5. Następnie dodaj ponownie boczek oraz obrane i umyte wcześniej warzywa. Gotuj razem na średnim ogniu około 30 minut
  6. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez około godzinę
  7. Kiedy mięso stanie się miękkie to będzie gotowe do spożycia. Umieść, je wraz z płynem (tylko tyle aby pokrywało mięso) w miseczce lub głębokim talerzu. Podawaj z musztardą lub wasabi
  8. Gotowe. Smacznego!
    Użyj bulionu Dashi zamiast wody, aby uzyskać głębszy smak
    Plastry zielonej cebuli i gotowane jajka są popularnymi dodatkami

 

Takuma Ozawa-sensei, Katowice