RENKON NO HASAMIYAKI

Składniki:
  • 300 g  korzenia lotosu ( można zastąpić bakłażanem lub innym warzywem
  • 250 g mielonej wieprzowiny
  • 1 zielona cebulka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • trochę tartego imbir (wg uznania)
  • olej – do pieczenia

Sos:

  • 3 łyżki sake do gotowania
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru

Przepis:

  1. Pokrój korzeń lotosu na kawałki i zanurz w wodzie
  2. Zieloną cebulkę umyj i pokrój, wymieszaj z mięsem mielonym, imbirem, jajkiem, cukrem, sosem sojowym
  3. Wyciągnij korzeń lotosu z wody na wcześniej przygotowany papier, odsącz nadmiar wody i posyp skrobią ziemniaczaną
  4. Następnie weź jeden plaster lotosu, połóż na nim trochę mięsa mielonego i przykryj drugim plastrem lotosu, tworząc w ten sposób swego rodzaju kanapkę.
  5. Potem piecz na rozgrzanym oleju
  6. Połącz ze sobą składniki sosu i polej nim upieczony lotos
  7. Gotowe. Smacznego!

Reika Ashida-sensei,  Lublin