Senpei Jiru

Składniki dla czterech osób:
  • 2-3 kawałki łososia
  • 3 łyżki soli
  • 1/4 rzodkwi japońskiej
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 młody por
  • 1 marchewka
  • 1 opakowanie grzybów Shimeji (można zastąpić innymi)
  • 2 łyżki dashi
  • 2 łyżki Mirin ( można zastąpić białym winem)

 

Przepis:

  1. Dzień wcześniej natrzeć łososia solą, zostawić na noc
  2. Nazajutrz dokładnie umyć łososia
  3. Ziemniaki, rzodkiew oraz marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w półksiężyce
  4. Następnie włóż pokrojone warzywa do garnka, nalej wody z dodatkiem dashi i mirinu. Następnie gotuj na średnim ogniu.
  5. Kiedy składniki będą już lekko miękkie dodaj łososia. Gotuj na małym ogniu aż ziemniaki będą miękkie.
  6. Gdy już wszystko się ugotuje wyłącz kuchenkę.  Posyp pokrojonym porem, można dodać do smaku trochę soli.
  7. Gotowe. Smacznego!

 

Tamaki Toshinari-sensei, Wrocław