Taimeshi ( dorada z ryżem)

Składniki:

  • 1 świeża dorada
  • 1 szklanka ryżu
  • 2 łyżki sake do gotowania
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 200 ml wody
  • wodorosty konbu
  • cebula dymka

Przepis:

  1. Umyj,  osusz a następnie posól doradę, podpiecz ją na patelni (nie musi być dobrze upieczona w środku)
  2. Umyj ryż i umieść go w małym garnku wraz sake, solą, wodą i sosem sojowym. Na ryż ułóż konbu oraz podpieczoną doradę
  3. Podgrzewaj na małym ogniu, kiedy woda zacznie się gotować, przykryj garnek.  Gotuj pod przykryciem jeszcze około 10 minut
  4. Po upływie tego czasu, zdejmij przykrywkę z garnka i goruj przez kolejne 15 minut
  5. Posyp posiekaną dymką
  6. Gotowe. Smacznego!

 

Yumika Tsukamoto-sensei, Katowice