Taue

W czerwcu japońscy rolnicy sadzą ryż. Ten zwyczaj nazywany jest Taue.

W tym miesiącu występują również silne opady deszczu, które są  prawdziwym zbawieniem dla sadzonek. Ciepło i wilgoć sprzyjają szybkiemu wzrostowi ryżu w lipcu i sierpniu. Zbiory odbywają się natomiast w październiku.
Tak wygląda standardowy cykl uprawy ryżu w Japonii.

Ryż jest podstawowym pożywieniem w Japonii. Większość Japończyków spożywa go przynajmniej raz dziennie, a połowa nawet dwa razy dziennie Wiecie już przecież, że ryż jest głównym składnikiem popularnych potraw i przekąsek, tj. Sushi i onigiri.

W przeszłości taue zajmowało się wiele osób, przeważnie pochodzących z jednej rodziny. Sadzenie ryżu to ciężka praca, wymagająca długotrwałego pochylania się. Obecnie ludziom pomagają specjalne maszyny, dzięki czemu jego uprawa stała się znacznie prostsza. Mimo tego, kiedy przyglądam się taue czuję prawdziwego ducha japońskiej tradycji.

Toshitaka Izumichi-sensei, Szczecin