TEBASAKI

Tebasaki to skrzydełka z kurczaka przygotowane po japońsku. Nazwa Tebasaki dosłownie oznacza “końcówki skrzydeł”, a danie jest bardzo popularne w “izakaya” (japoński nieformalny pub) w okolicach Nagoya. Te chrupiące skrzydełka z kurczaka ze słodką i pikantną glazurą są świetne jako przystawka

Składniki dla jednej – dwóch osób:

  • 4 sztuki skrzydełka z kurczaka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki stołowe sosu sojowego
  • 2 łyżki stołowe mirinu
  • 2 łyżki stołowe sake do gotowania
  • 1 łyżeczka soku z imbiru
  • 1 łyżka stołowa miodu
  • 1 średni ząbek czosnku (potartego)
  • Szczypta sezamu

Przepis:

  1. Umyte skrzydełka umieść w dużej misce i przypraw solą i pieprzem czarnym. Następnie umieść je w lodówce (co najmniej) parę godzin.
  2. Przygotuj sos z sosu sojowego, mirinu, sake, miodu, soku z imbiru oraz czosnku
  3. Skrzydełka wyjmij z lodówki umyj i osusz. Następnie posyp mąką ziemniaczaną i smaż dwukrotnie.  Najpierw w temperaturze 160°C  przez około 10 minut, a za drugim razem w temperaturze 180°C  przez 2-3 minuty
  4. Po usmażeniu zamocz skrzydełka w sosie, szybko wyjmij  a następnie posyp sezamem i pieprzem
  5. Gotowe. Smacznego!

Takuma Ozawa-sensei, Katowice