Tonteki (japoński stek wieprzowy)

Składniki dla dwóch osób:
  • 300 g – 2 kawałki / grube plastry  mięsa wieprzowego (może być schabu)
  • 1 czosnek
  • biała kapusta
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • olej do pieczenia
    Sos
  • 1 łyżka sosu Worcester
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru
  •  1 łyżka ketchupu

Przepis:

  1. Mięso natrzyj solą i pieprzem  odłóż na chwilę
  2. W między czasie pokrój drobno białą kapustę, obierz czosnek i pokrój na plasterki
  3. Wlej olej na patelnię, podgrzej  na średnim ogniu i usmaż mięso z obu stron. Następnie wyciągnij odłóż na talerz.
    Na tej samej oliwie ale na małym ogniu usmaż czosnek aż zrobi się złoty.
  4. W osobnym naczyniu wymieszaj sos, zagotuj i zredukuj do 2/3.
    Następnie pokrój usmażone wcześniej mięso, włóż na rozgrzaną patelnię i zalej zredukowanym sosem. Smaż chwilę.
  5. Ułóż na przygotowanym talerzu pokrojoną białą kapustę, przełóż usmażone mięso i udekoruj go czosnkiem.
  6. Gotowe. Smacznego!

 

Tomoya Oura-sensei, Katowice