Tori tsukune

Tori-tsukune to klopsiki z mielonego mięsa kurczaka i warzyw.
Jest to jedno z popularnych menu w “izakaya” (japoński pub nieformalny).
Może mieć różnorodny smak, na przykład słony, smak teriyaki lub smak miso itp.

Składniki (na około 10 sztuk):

  • 500 g mielonego mięsa drobiowego (najlepiej z kurczaka)
  • pół cebuli
  • 1 łyżka stołowa japońskiej pasty sojowej miso
  • 1 łyżka stołowa męki ziemniaczanej
  • 1/3 łyżki startego imbiru
  • 1 łyżka stołowa oleju
  • Szczypta soli i pieprzu
  • 2 łyżki stołowe sosu sojowego
  • 1 łyżka cukru

Przepis:

  1. Obierz i posiekaj cebulę
  2. Następie wymieszaj z mięsem posiekaną cebulę, pastę miso, mąkę ziemniaczaną, imbir oraz sól i pieprz.
  3. Wymieszane mięso, podziel na 10 części i uformuj z niego płaskie placki
  4. Rozgrzej olej na patelni i upiecz mięso na rumiany kolor.
  5. W osobnym garnuszku przygotuj sos: wlej sos sojowy i cukier, doprowadź do wrzenia mieszając, tak aby powstała gęsta i lśniąca konsystencja
  6. Podawaj mięso polane sosem, posypane zieloną cebulką i startą białą rzodkiewkową
  7. Gotowe. Smacznego!

 

Yuka Oida-sensei, Wrocław